27. feb, 2018

 

Geschreven door Lisette Radsma, oprichter en eigenaar van Zorgen doen wij Samen.

 

Nadat zijn vader plotseling overleed werd het duidelijk hoe vergeetachtig zijn moeder was. Hij kwam er toen pas achter hoeveel hulp zijn moeder nodig had.

Er was al zoveel te regelen voor de uitvaart van zijn vader en de zorg voor zijn moeder kwam daar dus bij. Als enigst kind kwam dat op zijn bord.

“Kunnen jullie mij helpen met de zorg voor mijn moeder?”vroeg hij aan mij door de telefoon.“Natuurlijk kunnen wij dat” antwoordde ik. Er klonk aan de andere kant van de lijn een zucht van verlichting en we maakten een afspraak voor de volgende dag.

Op huisbezoek, maakte ik kennis met Tom en zijn moeder. We inventariseerden welke ondersteuning zijn moeder nodig had en binnen 2 dagen was de zorg rond zijn moeder geregeld. Het feit dat het zo snel geregeld kon worden was dat Tom onze zorg particulier inkocht. Tom en zijn moeder kregen de zorg die ze nodig hadden en waren niet afhankelijk van een gemeente of verzekering.

Het is vaak anders.......

Van de week trok ik met een knoop in mijn maag de deur bij een cliënt dicht waar de zorg niet helemaal goed geregeld kon worden. Een soortgelijke situatie, maar met het was geen particuliere zorg.

Als zorgverlener doe ik mijn best om goede zorg te leveren en dat betekent vaak dat ik in mijn eigen tijd voor een cliënt zorg. En ik ben daar niet de enige in. 

Bij te weinig uren zorg moet je vandaag de dag terug kunnen vallen op mantelzorg en vrijwilligers. En zeker in ad hoc situaties met een cliënt die een klein netwerk heeft, is dat moeilijk snel te regelen.

Heel frustrerend en triest. Zorg moet iedereen krijgen, ook als je een kleine beurs hebt. En zeker in noodsituaties. Maar helaas, de participerende samenleving kan keihard zijn.

Deze week ben ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt dat we veel goede en toegewijde vrijwilligers nodig hebben om kwetsbare mensen te helpen. Als zorgverlener kan je het niet alleen. Daarom is bij mij de drive om samen met Indebuurt033 en vrijwilligers de vrijwilligersorganisatie GoedeBuur op te starten nog sterker geworden. Zorgen moet je vandaag de dag samen doen, daar kan je niet meer omheen.

 

Lisette

 

www.zorgendoenwijsamen.nl

 

www.facebook.com/zorgendoenwijsamen.nl