22. dec, 2016

Kerst is niet leuk

Geschreven door Lisette Radsma eigenaar en oprichter van Zorg en dienstverleningsbureau Zorgen doen wij Samen

 

Ik zie dat Lenie niet blij is en ik kijk haar vragend aan. Ze houdt een kaartje omhoog. “Lees maar”zegt ze terwijl ze het aan mij geeft. Het was een uitnodiging voor een kerstdiner van een welzijnsorganisatie. “Maar dat is toch gezellig?!”zeg ik ietwat verbaasd. 'Ik ga het nog druk krijgen” schampert ze en wijst naar twee andere blaadjes die op tafel liggen. “Nog twee kerstdineruitnodigingen. Van een vrijwilligersorganisatie en een kerk. Alsof ik alleen tijdens de kerstdagen alleen zit. Trouwens, ik vind kerst niet leuk dus waarom zou ik tussen al die andere mensen gaan zitten om zogenaamd gezellig samen te zijn?!”

 

Lenie heeft een punt. Ze heeft geen kinderen en haar man is vorig jaar vlak voor de kerst overleden. Voor Lenie is kerst geen gezellig samenzijn maar een nare tijd.

 

Gelukkig heeft Lenie een buurvrouw die 1ste kerstdag naar haar toe gaat met een tas vol lekkere dingen om samen te brunchen. Lenie weet het alleen nog niet, want als ze het van tevoren weet, wil ze het niet omdat ze niemand tot last wil zijn. Al probeer ik dat uit haar hoofd te praten, het helpt niet. Lenie ervaart dat nou eenmaal zo. Overigens komt deze buurvrouw na het overlijden van Lenie haar man vaker bij haar over de vloer. Helaas de enige buurvrouw van de straat die zich over Lenie bekommerd.....

 

Voor een aantal mensen is kerst niet leuk. Door eenzaamheid, het gevoel hebben dat ze in de steek gelaten zijn, woede, angst of verdriet. Het liefst sluiten ze zich op in huis tot na de kerst, om maar niks van kerst mee te hoeven maken. Hopelijk wordt kerst volgend jaar voor deze mensen een beetje leuker. Wie weet wat komend jaar brengt!

 

Daarom is Zorgen doen wij Samen actief met andere organisaties om de eenzaamheid uit Amersfoort te halen. Niet alleen voor de kerstdagen, maar voor het hele jaar. Om een aantal voorbeelden te noemen: het opzetten van Burenhulp samen met Welzin in de wijk Kattenbroek, het project Ontmoetingsbankje in samenwerking met Bewoners Initiatief Kattenbroek en het ontstaan van signalering isolement netwerken in verschillende wijken.

 

Iedereen kan zich inzetten tegen eenzaamheid. Oud of jong, het maakt niet uit. Wat zou jouw aandeel hierin kunnen zijn? Voor elkaar zorgen doe je immers samen.Lisettewww.zorgendoenwijsamen.nl

www.facebook.com/zorgendoenwijsamen.nl