8. dec, 2016

Geschreven door Lisette Radsma, eigenaar en oprichter van Zorgen doen wij Samen.

 

“Wat vind jij lekker om te eten?”, vraag ik aan Sietske nadat ik de koffiemelk uit de bijna lege koelkast heb gepakt. Ik zie aan het gezicht van Sietske dat ze mij doorheeft waarom ik het vraag als ik haar kopje koffie aanreik. “Zoals je ziet aan mijn koelkast niet zoveel”, zegt ze terwijl ze driftig in haar kopje roert. Volgens mij voelt Sietske zich ongemakkelijk en vraag of ze het niet leuk vind dat ik het vraag.

“Mijn kinderen zeuren er ook over en dat irriteert mij. Ik ben 86 en geen klein kind” Er komt vervolgens een hele retirade over hoe smakeloos ze die kant en klaar maaltijden vindt, dat ze geen zin heeft om voor zichzelf te koken dus dan eet ze maar een boterham of een beschuitje met een cup-a-soup.

Nu kan ik een heel verhaal beginnen waarom goed en gezond eten erg belangrijk is, maar dat doe ik niet. Sietske weet dat zelf ook wel. Dus ik gooi het over een andere boeg.

“Wat was het lievelingsgerecht van je man?” Die vraag had ze niet aan zien komen en ze kijkt mij verbaasd aan. “Ik dacht toch echt dat je mij nu ging vertellen hoe verkeerd ik aan het eten ben." Ik zie haar nadenken. "Wacht, ik wil je wat laten zien.” Ze schuifelt naar het dressoir en pakte een schrift uit de la. Een dik schrift met een kartonnen kaft, knipsels en vergeelde blaadjes. “Dit is mijn kookboekje met lievelingsrecepten” zegt ze en legt het voor mij op tafel. “Ik was bijna vergeten dat ik het had.”

Sietske vertelt dat er gerechten in staan die ze van haar oma en moeder heeft geleerd, recepten die de kinderen en haar man lekker vonden en recepten die ze uit de Margriet had geknipt omdat ze die graag wilde uitproberen.

Ik blader voorzichtig door het bijna uit elkaar vallend schrift en lees hardop verschillende gerechten. Het zijn herinneringen en ik ben erg benieuwd naar de verhalen erachter. Als ik daar naar vraag zie ik Sietske's ogen stralen. Vol passie vertelt ze over de lekkerste hachee van haar moeder, de kinderfeestjes met haar zelfgemaakte verjaardagstaart en hoe haar man Bert zo kon genieten van macaroni met kaas en blokjes ham.

“Zullen wij samen het lievelingsgerecht van je man maken?” Sietske is verbaasd. “Ja wil je dat? Dan blijf je wel eten hoor!” “Natuurlijk wil ik dat! Maar dan wel met een salade erbij,” knipoogde ik.

De week daarop stonden we voor het eerst samen in de keuken van Sietske te koken. Ze wist het recept nog uit haar hoofd. Ik hielp haar met het afgieten van de macaroni en maakte de salade. Meer hulp had ze niet nodig. "Dit ruikt naar vroeger" verzuchtte ze boven de pan macaroni ham kaas, toen het klaar was. We proosten op Bert en zijn lievelingsgerecht. Samen aten we met veel smaak terwijl Sietske vertelde dat zij de eerste van haar familie was die dit (voor toen buitenlands) gerecht maakte. Bert was er zo lyrisch over dat hij de keer daarop de hele familie uitnodigde om te komen proeven.

Samen hebben we nog veel meer gerechten bereid en Sietske kreeg haar eetlust terug. Dat niet alleen, ze had ook haar passie terug. Net als vroeger knipte ze de recepten uit de Margriet die ze niet alleen graag met mij, maar ook met haar kinderen wilde bereiden en opeten. Door het schriftje met herinneringen kreeg ze haar kinderen enthousiast om een paar keer in de maand langs te komen om samen te koken. De recepten werden doorgegeven en nieuwe herinneringen geboren. En het allerbelangrijkste; Sietske at niet elke dag alleen en had geen bijna lege koelkast meer.

Sietske was mijn inspiratie om een maaltijdservice aan huis op te starten. Gezond en lekker samen eten is 1 van de randvoorwaarden voor een gezond, kwalitatief goed leven en daar ga ik voor! Zorgen doe je immers samen!

Lisette

Ben je nieuwsgierig geworden neem dan vrijblijvend contact op; mail lisette@zorgendoenwijsamen.nl of bel 06-51578326

 Kijk op www.zorgendoenwijsamen.nl of www.facebook.com/zorgendoenwijsamen.nl

voor verdere informatie.