10. nov, 2016

Erkenning voor de mantelzorger

Geschreven door Lisette Radsma, oprichter en eigenaar van Zorgen doen wij Samen

 

 

 

 

 

10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag is er extra aandacht voor ieder die zorgt voor een naaste. Aandacht die hard nodig is en waar ZdwS niet alleen op 10 november oog voor heeft, maar het hele jaar door.

Nederland telt ongeveer 3,5 miljoen mantelzorgers waarvan een op de zeven zwaarbelast is. Hoe komt dat?

Een mantelzorger geeft niet zomaar de zorg uit handen. Bijvoorbeeld uit plichtsbesef of doordat hun naaste niet verzorgd wilt worden door een ander. Vele mantelzorgers vinden het moeilijk om hulp te vragen en zijn niet op de hoogte van de mogelijkheid tot respijtzorg (vervangende mantelzorg)

Daar komt bij dat een mantelzorger veelal ook de zorg voor eigen gezin en werk heeft. Alles bij elkaar opgeteld kan dit leiden tot stress, gezondheidsklachten en overbelasting met alle gevolgen van dien.

De mantelzorger heeft niet alleen ondersteuning nodig, maar ook de erkenning als ervarings- professional. Als mantelzorger weet je als geen ander hoe je het beste voor je naaste moet en kan zorgen. Daarom is het zo belangrijk dat je betrokken wordt bij bijvoorbeeld het keukentafelgesprek of zorgplan. Niet alleen voor je naaste maar ook voor jezelf omdat ook jouw hulpvraag als mantelzorger hierin meegenomen kan worden. Goed contact met de zorgverleners is sowieso heel belangrijk. Hierdoor verloopt de samenwerking prettig en geeft het ruimte om je verhaal kwijt te kunnen en het makkelijker bespreekbaar te maken als je hulp nodig hebt.

Wat je vaak ziet is dat de werkende mantelzorger veelal zijn vrije dagen opneemt voor zorgtaken, terwijl er mogelijkheden zijn om zorgverlof hiervoor op te nemen. Hier heb je recht op als mantelzorger. Daarom is het zo belangrijk om bij je werkgever aan te geven dat je mantelzorger bent.

Als werkgever is het daarom belangrijk om verlofregelingen voor mantelzorgers binnen de organisatie bespreekbaar te maken, aangezien 1 op de 8 werknemers mantelzorger zijn. Dit wordt niet altijd aangegeven door de mantelzorger i.v.m. angst voor minder kans op werk of een zwakkere positie.

Het is wel duidelijk dat er veel komt kijken bij mantelzorg. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de rompslomp van administratie en financiele regelingen met alle regeltjes en wetten.

Dat is dan ook de reden dat ZdwS er niet alleen voor de cliënt is maar ook voor ondersteuning van de mantelzorger. Zorgen doe je immers samen!

Meer weten? Vragen staat vrij!

 

Lisette

 

Bel 0615178326 of mail lisette@zorgendoenwijsamen.nl

 

www.zorgendoenwijsamen.nl

 

www.facebook.com/zorgendoenwijsamen.nl