20. okt, 2016

Geschreven door Lisette Radsma, oprichter en eigenaar van Zorgen doen wij Samen

 

Volgens de cijfers zijn er 280.000 ondervoede ouderen in Nederland. Dit heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld: geen trek hebben door pijnklachten of ziekte, geen zin hebben om voor jezelf alleen te koken of niet meer te kunnen koken.

 

Ondervoeding leidt tot grote problemen. Door een tekort aan voedingsstoffen krijg je te weinig energie, loopt de afweer achteruit waardoor je vatbaarder voor ziektes wordt. Bij gebrek aan energie is er geen puf meer om wat te ondernemen, wat de eenzaamheid in de hand kan werken. Daarbij komt dat een tekort aan voedingsstoffen herstel van ziekte vertraagt en in het ergste geval kan je er uiteindelijk aan overlijden..

 

Om ondervoeding te voorkomen is goede voorlichting geven natuurlijk het allerbelangrijkste. Beter voorkomen dan genezen! Dit behoort tot een van de taken van ZdwS. Wij adviseren bijvoorbeeld 65+ers, ook als er geen sprake is van ondervoeding, een bezoek aan de diëtiste te brengen, en als er sprake is van (dreigende) ondervoeding verwijzen wij altijd door naar een huisarts.

 

Maar wat als je niet meer zelf kan koken en het ongezellig vindt om alleen te eten?

 

In verschillende wijkcentra zijn er geregeld avonden waar je voor een klein bedrag een maaltijd kan eten met buurtgenoten. Nadeel is dat dit niet dagelijks is en de plaatsen beperkt. Of je koopt kant en klare maaltijden, maar dan zit je nog alleen te eten. Daarbij komt dat kant en klare maaltijden over het algemeen niet echt gezond en lekker zijn.

 

Daarom heeft ZdwS zijn eigen unieke KoksMaatje, die met creativiteit maaltijden voor of met jou samen kookt. In jouw keuken zonder pakjes of zakjes, met verse producten en groenten van het seizoen. Ons KoksMaatje kan voor een budgetprijs 3 gerechten bereiden, zodat je voor 3 dagen een warme maaltijd in huis hebt. Er wordt rekening gehouden met dieetvoorschriften en eventuele wensen. Voor de gezelligheid samen eten is ook een mogelijkheid.

 

Er zijn mensen die door ziekte of andere redenen geen trek meer hebben in eten. Dan is het voor ons KoksMaatje een uitdaging om die lekkere trek terug te krijgen, waardoor je weer kan genieten van eten en je weer fit gaat voelen.

 

Gezond en lekker eten is de gouden sleutel voor een gezond en kwalitatief goed leven en daar helpen wij je graag bij. Zorgen doe je immers samen!

 

Ben je nieuwsgierig geworden neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Kijk op www.zorgendoenwijsamen.nl voor verdere informatie.

Lisette