6. okt, 2016

 

 

 

 

 

Geschreven door onze gastbloggerThelma Toppenberg, hypnotherapeute bij Praktijk TOP, vrijwilliger Inloophuis De Blauwe Anemoon en Humanitas, chatproject “Praten over Verlies”

De Blauwe Anemoon is een Inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, voor inwoners van Gorinchem en omgeving, het huis is gevestigd in een sfeervol jaren 20-pand net buiten het centrum van Gorinchem.

Februari 2014, ik stap in mijn stoute schoenen en neem contact op met het inloophuis om mijn diensten aan te bieden. Mijn eigen gedachten hierover zijn gericht op een vorm van individuele begeleiding. Al snel kreeg ik een reactie waarin nadrukkelijk werd benoemd dat dat niet de visie is van het huis. De Blauwe Anemoon is gericht op activiteiten die kunnen helpen om even ‘weg’ te zijn van ziek zijn, en daarnaast is er altijd ruimte voor alles wat er is en waar behoefte aan is: een luisterend oor, een schouder en troostende woorden.

Mijn interesse om hiertoe bij te dragen werd alleen maar groter en Soraya, Stacey en ik plannen een afspraak. Wat een fijne eerste kennismaking waarin we naast het kennismaken vooral ook brainstormen over de mogelijkheden. Ik word docent ontspanning en visualisatie, een manier om naast ontspanning ook tot bewustwording te komen van eigen persoonlijke processen en patronen.

Voor de eerste ontspanning en visualisatie ben ik gezond gespannen, om het zachtjes uit te drukken, maar helemaal voorbereid. Ik neem mijn beeldkaarten mee om verwachtingen en doelen uit tedrukken maar ook om kennis mee te maken. Ook heb ik kaartjes gemaakt met een oefening voorthuis.

Voor aanvang nemen we allemaal nog een kopje koffie of thee en nu al geniet ik van de gemoedelijke en warme sfeer. En daar ga ik! Ze volgen mij naar zolder en zoeken een plekje uit om te gaan liggen. Wanneer ik begin voel ik de spanning in mijn lijf en ga bewust dieper ademhalen totdat ik merk dat ik ontspan en kan genieten van het moment.

Na afloop vraag ik de gasten hoe ze het beleefd hebben en gelukkig zijn ze positief, het gevoelhebbend dat het zeker kan bijdragen aan ontspanning met het besef dat ook hier ‘oefening baart kunst’!

Tijdens de ‘tafelgesprekken’ werd mij ook steeds duidelijker dat de impact ongekend groot is van het hebben van kanker in je leven: de onzekerheid, twijfel, boosheid, verdriet, angst, pijn en alle veranderingen zijn een goede reden om stress te ervaren.

Met dit gegeven bleef ik rondlopen en ik had de behoefte om hierin verschil te kunnen maken. Ik besloot een opleiding te doen voor psycho-oncologische begeleiding, waar het onderwerp stress uitvoerig besproken is en de gevolgen die het kan hebben op de gezondheid. Afgelopen zomer heb ik een training geschreven, vanuit de visie dat stress niet per definitie slecht is voor je, maar dit sterk afhangt van de gedachten die je hebt over stress, sterker nog we kunnen goed worden in het hebben van stress!

Ik wil het inloophuis dan ook graag bedanken voor de ruimte die mij gegeven is om invulling te geven aan mijn behoefte om iets te kunnen betekenen. In de afgelopen twee en een half jaar zijn het vooral de gesprekken die mij raken, waardoor ik een eindeloos respect heb gekregen voor de manier waarop gekozen wordt voor het leven, de moed die gasten tonen in moeilijke tijden en het lachen wat met regelmaat door het huis gaat. Ik voel mij bevoorrecht hier ‘thuis’ te mogen zijn in verbinding met heel bijzondere mensen.

  www.deblauweanemoon.nl

Bij www.peeriscoop.nl

kunt u reserveren voor een bijzondere voorstelling “help ik leef” over hoe kanker je kan veranderen.

Thelma Toppenberg

Praktijk TOP, hypno- en psychotherapie

www.praktijk-top.nl