1. sep, 2016

PGB chaos

Geschreven door Lisette Radsma, oprichter en eigenaar van Zorgen doen wij Samen.

 

Mijn oog viel afgelopen dinsdag op een krantenkop “Helft pgb-declaraties voldoet niet aan de regels”.

Uit een steekproef van het SVB blijkt dus dat de helft van de 140 duizend declaraties die maandelijks voor persoonsgebonden budgetten binnenkomen niet correct is ingevuld.

Na dit gelezen te hebben moest ik meteen denken aan de beginjaren van de introductie PGB. Ik werkte indertijd als zzp-er in de particuliere thuiszorg en had cliënten met een PGB. Dit ging altijd goed totdat ik voor die ene meneer ging werken die mij op een avond in paniek belde. Zijn vaste zorgverlener kwam niet meer, was plotseling ziek geworden en of ik per direct zorg kon verlenen. Ik kon het voor één maand zo inplannen dat het goed te combineren was met mijn andere cliënten. Meneer blij en ik blij omdat ik hem kon helpen.

Ik hielp hem met douchen, verzorgde zijn stoma, kookte zijn maaltijden en we deden samen boodschappen. In de tussentijd regelde ik een collega-zorgverlener aangezien ik de maanden daarna ingepland stond voor de kraamzorg.

Na de geleverde zorg stuurde ik meneer een factuur. Na 6 weken was de factuur nog steeds niet betaald en ik nam telefonisch contact met hem op. Hij vertelde hakkelend dat hij problemen met het SVB had waardoor hij mij niet kon betalen. Ik voelde nattigheid en nam contact op met mijn collega die na mij de zorg had overgenomen. Wat bleek: ze vermoedde dat de PGB waarschijnlijk niet alleen aan zorg werd besteed en had SVB ingeschakeld. Er kwam een onderzoek en haar vermoeden werd uiteindelijk bevestigd. Volgens SVB had de budgethouder bewust gefraudeerd. Het feit dat het bewust was vond ik nog het pijnlijkst. In die tijd werd het budget per jaar in één keer overgemaakt naar de budgethouder en blijkbaar was de verleiding voor deze meneer erg groot om er ook andere dingen mee te doen.

In de loop van de jaren werden de regels en voorwaarden aangescherpt. En nog gaat er helaas van alles mis; fraude door zorgkantoren, fout ingevulde declaraties door onwetendheid en het verdwalen in bureaucratie. Uiteindelijk is de cliënt hiervan de dupe, maar ook de zorgverlener.

Daarom bieden wij PGBadvies en -ondersteuning aan. De cliënt/budgethouder houdt hierbij altijd zelf de regie in handen en wij brengen orde in de chaos van de PGB bureaucratie. Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan?!!!

Lisette

www.zorgendoenwijsamen.nl

www.facebook.com/zorgendoenwijsamen.nl