25. aug, 2016

Geschreven door Ingrid Vente, medeoprichter van Zorgen doen wij Samen en vrijwilliger in een Hospice

 

Wat hebben een ziekenhuis, verpleegtehuis, woongroep voor mensen met een beperking en een hospice met elkaar gemeen?

Je werkt met / voor de kwetsbare mensen in onze samenleving. Dat vergt (soms) een hoop tijd, liefde en geduld, die je overigens dubbel en dwars weer terug krijgt van deze groep en hun familieleden.

We hebben ook met elkaar afgesproken zorgvuldig met de privacy van deze mensen om te gaan. Maar wat verstaan we daar precies onder? En hoe geven we daar invulling aan?

In een tijd waar Facebook, What’s app, Twitter, Instagram (en ga zo maar door) niet meer weg te denken is, is dit soms heel lastig. Want wanneer ga je te ver?

Een voorbeeld. Je plaatst een foto van jezelf met je collega’s en de bewoners van het tehuis waar je werkt tijdens het kerstdiner op Facebook. Kan en mag dat? En als een van de familieleden van de bewoner een foto plaatst van datzelfde diner op zijn of haar Facebook, kan dat dan wel of niet?

Ander voorbeeld. Je hebt met een groep collega’s een groepsapp. En iemand vraagt hoe het gaat met een van de bewoners, uit oprechte interesse, gaat dat dan te ver?

Of je zit thuis aan tafel en je partner vraagt aan je hoe je werkdag was en in plaats van te spreken over mevrouw X en meneer Y noem je iemand bij zijn naam, wat dan?

Of net als ik, ik schrijft een blog over een hospice. Hierin beschrijf ik dingen die ik meemaak tijdens mijn diensten. Dit doe ik aan de hand van voorbeelden, dingen die echt gebeuren maar zonder naam en toenaam, overtreed ik dan de regels? En wat zijn die regels dan precies?

De reden dat ik over een hospice schrijf, is dat ik mensen kennis wil laten maken met een hospice. Ik bedoel, kan me zomaar voorstellen dat een groot gedeelte van de mensen niet eens van het bestaan af weten, laat staan weten wat we daar doen. Ik wil zo graag delen dat het niet alleen maar een huis is “waar mensen dood gaan”, Net zoals verpleegkundige willen delen dat het niet alleen maar “kommer en kwel” is in de zorginstellingen.

We delen deze dingen omdat we houden van ons werk en geven om de mensen voor wie wij mogen zorgen.

En toch is het goed dat we hier met regelmaat bij stilstaan. Kan ik dit blog wel schrijven, doen we wel of niet die foto op Facebook? Laten we hierover vooral met elkaar in gesprek blijven, maak het bespreekbaar! Ik denk namelijk zelf dat het mogelijk is om met de moderne tijd mee te gaan zonder onze integriteit hierbij uit het oog te verliezen.

Voel je vrij om te reageren, ik ben oprecht benieuwd hoe jullie hierover denken.

Ingrid

www.zorgendoenwijsamen.nl

www.facebook.com/zorgendoenwijsamen.nl