7. jul, 2016

Geschreven door Ingrid Vente, medeoprichter van Zorgen doen wij Samen en vrijwilliger in een Hospice.  

 

Zag vorige week een berichtje voorbij komen op Facebook. 

Een foto van een dame die bij ons in het hospice gelegen heeft met daarbij de tekst dat het al weer een jaar geleden is dat ze overleden is. 

 

Een jaar! Tijd is een raar iets want het lijkt als de dag van gisteren. 

 

Deze dame heeft een speciaal plekje in mijn hart. 

Vlotte vrouw van dik in de negentig, gelakte nagels, leer jasje en goed gekapt. Tot aan de dag dat ze bij ons opgenomen werd, nooit een dag ziek geweest. En nu was er niets meer wat artsen voor haar konden betekenen. 

 

Daarom had ze ook besloten de regie in eigen handen te nemen en te kiezen voor euthanasie. Een dapper besluit vind ik. Iedereen weet dat hij of zij uiteindelijk dood gaat maar het weten van een precieze datum en tijd…….dat is iets heel anders!  

 

Ze had gevraagd aan mij of ik die dag nog even afscheid van haar kwam nemen. Graag, dus die bewuste avond vertrok ik naar het hospice. Met alle familie leden in huis, best wel druk en een bijzondere sfeer.  

 

Samen nog even zitten praten over alles en niks, want ja wat ga je zeggen… Wel vreselijk gelachen! Mevrouw had haring gegeten en rook best naar de vis. “ Wilt u nog even uw tanden poetsen?” vroeg ik haar. “Ben je mal! Ik ga deze aarde verlaten met de lekkerste smaak van de wereld in mijn mond!” Daarna vroeg ze me of ik haar, samen met haar dochter en kleindochter mooi wilde maken. Wat een eer vond ik dat. 

 

Uiteindelijk zat ik samen met de andere vrijwilligers op dienst in de woonkamer, terwijl de dokter met de familie bij mevrouw op haar kamer waren. Was toch een raar moment. Ik bedoel, in ons huis sterven wekelijks mensen maar dit was toch iets heel anders voor mij. 

 

Later op de avond de laatste zorg verleend aan mevrouw, samen met familie en een ervaren vrijwilligster. Zo gek, een uurtje geleden nog samen zitten lachen en nu was ze er niet meer. 

Bijzondere dame, bijzondere avond en een mooie afsluiting van een bijzonder leven, helemaal door haar zelf geregeld! 

 Ingrid 

 www.zorgendoenwijsamen.nl

www.facebook.com/zorgendoenwijsamen.nl