16. jun, 2016

Geschreven door Ingrid Vente, medeoprichter van Zorgen doen wij Samen en vrijwilliger in een Hospice  

 

Wikipedia zegt het volgende:

Een hospice, soms ook hospitium genoemd, is een instelling met een huiselijke sfeer die zich in terminale zorg heeft gespecialiseerd.

Ongeneeslijk zieken kunnen hier tot aan hun dood worden verzorgd. Door de huiselijke sfeer wordt dit als beter ervaren dan een ziekenhuisomgeving, terwijl er toch nog voldoende medisch personeel aanwezig is. De arts Jan Aernout van der Does de Willebois was in Nederland een van de pioniers van deze werkwijze.

Soorten Zorg

Er zijn verschillende soorten hospice zorg. Bijvoorbeeld de zogenoemde bijna-thuis huizen, waar steeds vrijwilligers aanwezig zijn. Of de High-Carehospice, waar 24 uur per dag medische zorg is en men ziekenhuis verplaatste zorg uit kan voeren. In een hospice gaat veel aandacht uit naar de palliatieve zorg. Bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn en in een vergevorderd stadium van hun ziekte, probeert men een continue en totale zorg te bereiken die het lijden zo veel mogelijk beperkt en verzacht.

Doel van de hospice zorg is de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden of te krijgen in de laatste periode van het leven.

Voor mij is ons hospice een huis met veel liefde, rust en begrip. Een plek waar familie en vrienden er kunnen zijn voor elkaar. Een huis waar wij als vrijwilligers ervoor zorgen dat er boodschappen gedaan worden, er wordt gekookt en gewassen zodat de familie tijd heeft voor wat echt belangrijk is.

En daar hoort ook zorgen voor jezelf bij en dus even een avondje thuis met je eigen gezin, wetende dat je geliefde niet alleen is.Ingrid

www.facebook.com/zorgendoenwijsamen.nl 

www.zorgendoenwijsamen.nl